15.07.2024130 ×


V návaznosti na evropskou směrnici Česká republika nově upravuje obchod s pohledávkami a pravidla jejich následného vymáhání po postoupení, a to novým zákonem č. 84/2024 Sb., o trhu s nevýkonnými úvěry (dále jako „zákon“), který je účinný od 1.5.2024.

V souvislosti s výše uvedeným zákonem byl zaveden nový pojem „nevýkonný úvěr“, kterým se rozumí nesplácená finanční služba v jakékoliv podobě (úvěr, debet, leasing, hypotéka...), poskytnutá bankou, která je po splatnosti více než 90 dní. Zákon nově reguluje subjekty vykonávající činnost spojenou s nevýkonnými úvěry, kterými jsou „obchodník s úvěry“ a „správce nevýkonného úvěru“. Obchodníkem s úvěry je osoba, na kterou jsou v rámci její podnikatelské činnosti převáděny nevýkonné úvěry (v rámci svého podnikání nakupuje pohledávky od bank). Tato činnost nevyžaduje žádné specifické povolení Oproti tomu k činnosti správce nevýkonného úvěru je nutné získat povolení České národní banky, pro které je potřeba, aby žadatel splnil zákonem stanovené požadavky. Spravovat nevýkonné úvěry (tedy vyzývat dlužníky a být s nimi v kontaktu, vybírat platby, řešit jejich stížnosti a další) je tedy oprávněn pouze správce nevýkonných úvěrů na základě povolení, když výjimkou jsou banky, spořitelní a úvěrní družstva nebo nebankovní poskytovatelé spotřebitelského úvěru, jejichž oprávnění k činnosti je o správu nevýkonného úvěru rozšířeno automaticky (bez nutnosti žádat o povolení), povolení rovněž nepotřebuje advokát. Společnost Bohemia Faktoring, a.s., jakožto držitel povolení nebankovního poskytovatele spotřebitelského úvěru, je tedy ke správě nevýkonných úvěrů oprávněna.

Jedním z cílů nového zákona je snaha o zpřísnění pravidel jednání s dlužníkem, která povede k zajištění čestného, spravedlivého a kvalifikovaného zacházení s dlužníkem. Taková pravidla společnost Bohemia Faktoring, a.s. prosazuje již řadu let a v komunikaci s dlužníky je denně aplikuje. I nadále tak společnost Bohemia Faktoring, a.s. bude při jednání s dlužníkem postupovat shovívavě a vstřícně, s důrazem na mimosoudní řešení situace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *